6 anledningar till varför du tappar hår

6 anledningar till varför du tappar hår - Ecoestic Sweden

När man tappar hår så beror de oftast på någon fysisk eller psykisk obalans exempel som vi kommer prata om är stress, vitaminbrist, sjukdomar och infektioner. Vanligast så växer håret tillbaka av sig själv när orsaken har behandlats. I vissa fall måste håret behandlas eller så går det inte behandlas och håravfallet är varaktig.

1. Hormoner

Hormoner kan göra så du tappar hår när du exempelvis går igenom puberteten så finns det hormoner som kan leda till håravfall som till exempel könshormonet testosteron och i andra fall kan det vara hormon kortisol som påverkas av stress som leder till reducerat blodflöde till huden. I vilket fall det än är så brukar håret växa tillbaka av sig själv men om håret inte växer tillbaka kan du få hjälp av en hudläkare för utredning.

2. Vitaminbrist

Håravfall kan också bero på järnbrist, brist på magnesium, zink och olika vitaminer och proteiner. Läkemedel kan också leda till håravfall som till exempel p-piller, antidepressiva läkemedel och betablockare. Håret växer ut igen när balansen i kroppen har normaliserats

3. Infektioner

Det är vanligt att tappa hår några månader efter en svår infektion till exempel som influensa men i detta fall brukar håret växa ut igen ungefär efter 6 månader.

4. Sjukdomar

Sjukdomar kan också leda till Alopeci som till exempel Järnbrist, diabetes och sköldkörtelsjukdomar. En del hudsjukdomar leder oftast till håravfall som till exempel svampinfektion i hårbotten. Håret faller i vissa områden på huvudet som tur växer hår ut igen om behandlat. Oftast så kan du behandla håravfall genom att först behandla sjukdomen. Annars kan man gå till en läkare som kan skriva ut ett receptbelagt läkemedel

5. Stress

Vad anledningen än är så kan stress faktiskt leda till håravfall. Man kan få stress från press eller problem på skolan, arbetet och finansiella problem men i flesta fallen så kommer samma hårstrån växa tillbaka efter att du mår bättre. Ett behandlingsalternativ är terapi.

6. Gener

En annan anledning som inte kan behandlas är gener. Gener kan leda till att håret försvinner eller blir tunnare men det är vanligast hos män i vilket fall håret kan börja falla av i tjugoårs åldern.

Liknande produkter

Kommentera